top of page
חיפוש
  • תמונת הסופר/תAdmin

זכותו של קוסם על גלימת הלהבות המכושפת

כפי שהבטחנו בפוסט הקודם חזרנו לסקור הצטלבויות של חוק, טכנולוגיה וגיקיות.


ב-20 השנים האחרונות התפתחו משחקי Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) בהם שחקנים יכולים לבנות דמות ובעזרתה לחקור עולם פתוח עצום ומאוכלס בשחקנים כמוהם ובמפלצות כמובן. המשחקים מאפשרים לרוב לאסוף נשקים וחפצים, ללמוד כישופים, לחדד כישורים ולעלות רמות.


לרוב, קיימת כלכלת פנים-משחק עם מטבע משלה המאפשרת לקנות רכוש, ציוד ונשקים – גם בין שחקנים.

כדי לקבל קנה מידה לגודל התופעה – במשחק world of warcraft שיחקו 12 מיליון אנשים (!) בשנת 2019, וזה רק אחד מתוך מאות משחקים פופלאריים בז'אנר. בזווית כלכלית, מדובר על תעשיה בגודל כמה עשרות מילארדי דולרים.

בנוסף לכלכלת פנים משחק, בעבר הייתה נפוצה כלכלת חוץ-משחק מפותחת במסגרתה שחקנים יכלו לרכוש בקנייה ישירה משחקן אחר רכוש דיגטלי (כלומר, חפצים, נשקים, דמויות, כישופים). העברת הכספים הייתה מתרחשת מחוץ למשחק, והעברת הקניין בתוכו. הדבר היה כה נפוץ שהוקמו חברות שהמודל הכלכלי היה בניית דמויות חזקות ומכירתן ל-Noobs (גוגל איט).

לדוגמה, בשנת 2000 נמכרה באיביי גלימת אש מכושפת ב-1000$, ויש תיעוד של מכירת דמויות תמורת יותר מהסכום הזה. התופעה הופסקה בעקבות תביעות של חברות המשחקים מול מוכרני קניין דיגיטלי, שטענו שמכירת ציוד ודמויות תמורת כסף אמיתי מהווה הפרת קניין רוחני, והפרה של הסכם רישיון המשתמש (Eula).

שאלה פילוסופית-משפטית מעניינת העולה מכך היא בעלות על קניין דיגטלי. לפי ג'ון לוק לדוגמה, כל מה שהאדם שינה ממצבו הטבעי בזיעת אפו – הוא קניינו [1]. בעולם ללא Eula, ניתן היה לטעון ששחקן שהשקיע עשרות שעות כדי להשיג חרב קסומה, אותה חרב היא שלו באמת, ולא רק במשחק. ואם היא שלו באמת, מותר לשחקן להרוויח ממנה. יותר מזה, הוא זכאי להגנה קניינית In rem כולל הגנה מפני יוצרי המשחק.[2]

זו טענה מורכבת, כי יוצרי המשחק יצרו את ה"טבע" שממנו הופקה החרב, אבל היא כן נוגעת בנקודה מוסרית מעניינית. יתרה מכך, אנחנו חייבים בעולם ה-Eula, כך שגם אם נניח שקיימת זכות לקניין דיגטלי, ניתן לוותר עליו במסגרתה, ולכן עדיין הלכה למעשה שחקנים לא יוכלו להרוויח מהקניין הדיגיטלי (אם כי אולי יזכו להגנה עליו?)

לכל מי שקרא עד כאן והממבו ג'מבו על משחקי מחשב לא מדבר אליו – ננסה לנסח את זה במונחים של אנשים עם חברים:

אם הייתם יכולים למכור את פרופיל הפייסבוק שלכם על תמונותיו לכל המרבה במחיר, ונניח שהיו מציעים לכם חצי מיליון דולר עבורו, האם הייתם חושבים שלמר צוקרברג יש זכות למנוע ממכם את המכירה כי חתמתם על Eula לפיה הפרופיל שלכם בכלל שייך לו?

נשמח לשמוע מה אתם חושבים, או לקבל המלצות על משחקים טובים 😊

================= [1] http://press-pubs.uchicago.edu/founders/documents/v1ch16s3.html

[2] https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/1369118042000284614?needAccess=true

18 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page