top of page
חיפוש
  • תמונת הסופר/תAdmin

ספריית מיינקראפט הבלתי מצונזרת - קטליזטור לסוגיות משפטיות בנושא משחקי וידאו והמרחב הדיגיטלי

משחקי וידאו הפכו לתעשייה ענקית (שווה כ-135 מיליארד דולר נכון לשנת 2018). לפי תחזית משנת 2017, השנה צפויים להיות 2.6 מיליארד אנשים שצורכים משחקי וידאו ומובייל, כלומר כ-30% מאוכלוסיית העולם (!).

מטבע העניינים, ובפרט לאור עלייתם של המשחקים המקוונים, תופעות חברתיות מעניינות צצות במרחב משחקי הוידאו. אחת מהתופעות הללו מתגלה במשחק הפופולארי מיינקראפט.

מיינקראפט (באנגלית: Minecraft), הוא משחק מחשב שהפך לסנסציה עולמית ולו 112 מיליון משתמשים נכון לספטמבר 2019. המשחק הוא משחק מסוג "עולם פתוח" ומאפשר לשחקנים להילחם, לחקור, לאסוף משאבים ולבנות כמעט ככל העולה על רוחם. למשחק יש אופציית online multiplayer, בה, שחקנים מתקשרים זה עם זה, נלחמים זה בזה, משתתפים במרוצים ותחרויות, ואף בונים יחד מבנים עצומים ושאפתניים.

לאחרונה המשחק עלה לכותרות בעקבות פרויקט מיוחד שנבנה על אחד משרתיו (ראו בתמונה המצורפת לפוסט). מדובר בספרייה עצומה ויפיפייה, שנבנתה על ידי חברת Blockworks המתמחה בבניית מודלים ארכיטקטים במיינקראפט (מי ידע שזה קיים?) ועל ידי "עמותת עיתונאים ללא גבולות" במטרה להנגיש מידע בלתי מצונזר למדינות בהן אין זרימת מידע חופשית, או שיש צנזורה שלטונית או עצמית.

מסתבר שבמדינות רבות כאלה קיימות קהילות מיינקראפט תוססות, ושקהילות אלה משתמשות במשחק כדי לתקשר ולנהל אינטראקציות חברתיות היוצאות מגדר "משחק" בלבד.

מה לדוגמה תוכלו למצוא בספרייה? ראשית, חקוקה על רצפתה מפת העולם לפי אינדקס-חופש העיתונאות (אגב ישראל במקום 88 הלא-מכובד השנה).

שנית, חדרים לפי ארצות ולפי נושאים ובהם כתבות, מאמרים וספרים שצונזרו באותן מדינות, פסלי זיכרון של עיתונאים שנרצחו בשל כתביהם, ועוד. הספרייה מתעדכנת כל הזמן – והנתונים מראים שכ-40% מהמבקרים בה חוזרים אליה שוב.

הפרויקט השאפתני הזה מעורר מספר רב של שאלות משפטיות מעניינות השלובות זו בזו, ושעולות גם ממשחקים אחרים בקנה מידה קטן יותר. ננסה לבחון שאלות אלה בסדרת פוסטים: 1. מהי האחריות (והחבות?) של יוצרי המשחק על התכנים העולים בו – האם יש כזו? האם הקמת הפלטפורמה מייצרת חובה לנטר ולצנזר את התכנים שבה? ואם כן, לפי איזה סטנדרטים? 2. מהן הזכויות של יוצרי המשחק לשלוט ביחס לתכנים העולים בו – האם מותר ליוצרי המשחק לצנזר את הספרייה הבלתי מצונזרת (או כל תוכן אחר)? מתי, אם בכלל, הדבר אסור? 3. בעלות על הקניין הדיגיטלי (יש דבר כזה?) – האם למקימי הספרייה יש בעלות עליה כנכס דיגיטלי לאור שעות העבודה והמשאבים שהשקיעו בה, או שהיא שייכת לבעלי הפלטפורמה? ובכלל האם הגדרות הIP הקיימות מכסות "קניין דיגיטלי"?

יש לציין שהסוגיות המשפטיות האלה עולות גם ממשחקים רבים אחרים, מהשימוש רשתות חברתיות, ובכלל מהמעבר של חלק ניכר מהחיים למימד הדיגטלי, והן רלוונטיות מאוד גם בתקופת הקורונה - בה אנו מבלים *אפילו* יותר זמן מול מסך, ומול משחקי מחשב.


אם מישהו מכם, הבוגרים, מומחה בתחום או מתעניין בו ומעוניין לסייע, להאיר, להעיר או אפילו לכתוב פוסטים בנושא, נשמח לשמוע ממכם!


65 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page